Murat Bardakçı, Tarihin Arka Odası'nda cin, büyü ve büyücülük konusunu bugüne dek hiç görmediğiniz örnekleriyle masaya yatırdı.

Her derde deva! Ama sakın denemeyin
Murat Bardakçı, Tarihin Arka Odası'nda cin, büyü ve büyücülük konusunu bugüne dek hiç görmediğiniz örnekleriyle masaya yatırdı. İlahiyatçı Yunus Balcıoğlu da İslamiyetteki yerini anlattı

27.12.2008 13:34

Murat Bardakçı’nın hazırlayıp sunduğu Tarihin Arka Odası’nda bu hafta, Osmanlı Tarihi’nde cin, büyü ve büyücülük konusu ele alındı. Programda eski yüzyıllardan kalma büyü malzemeleri ve kitapları gösterilirken, İlahiyatçı Yunus Balcıoğlu da büyü kavramını İslamiyet açısından değerlendirdi.

İSLAMİYETTE BÜYÜ VAR MI?

Balcıoğlu, İslamiyet büyünün yapılabilir bir şey olduğunu kabul ettiğini ama bunu tesir bakımından değerlendirdiğini söyledi. Balcıoğlu şöyle konuştu: "Büyü kesinlikle haramdır. Kişiyi dinden çıkardığı konusunda İslam ulemasının görüşü vardır. Büyü yapan ve yaptıran kişilerin dinden çıktığı konusunda ittifak vardır."

Balcıoğlu, "Bir Müslüman dünyanın bütün cinleri biraraya gelse kendine kötülük yapamayacağı inancına sahip olmalıdır. Büyünün tutması da Allah'ın izniyledir." dedi.

Murat Bardakçı, Osmanlı arşivlerinden örnekler göstererek padişahlar için bakılan falları ve saray müneccimlerini anlattı. Bardakçı, bugün artık komik sayılabilecek "her derde deva" büyü plakalarından da(tılsımlardan) örnekleri de izleyiciyle paylaştı.

Tarihin Arka Odası izle - Cin, büyü ve büyücülük (3.Bölüm)

Tarihin Arka Odası izle - Cin, büyü ve büyücülük (3.Bölüm)

Tarihin Arka Odası izle - Cin, büyü ve büyücülük (2.Bölüm)

Tarihin Arka Odası izle - Cin, büyü ve büyücülük (2.Bölüm)

Tarihin Arka Odası izle - Cin, büyü ve büyücülük (1.Bölüm)

Tarihin Arka Odası izle - Cin, büyü ve büyücülük (1.Bölüm)

Tarihin Arka Odası İzle

Tarihin Arka Odası - Osmanlıda büyü, müneccimler, astrologlar, ebced hesabı.

Son Osmanlılar 2. Bölüm İzle

Son Osmanlılar 1. Bölüm İzle

Murat BARDAKÇI nın anlatımıyla Son Osmanlılar 1. Bölüm İzle.

Tarihin Arka Odası İzle

Tarihin Arka Odası İzle - Tarihin Arka Odası İzle

Tarihin Arka Odası”nda bu hafta

Tarihin Arka Odası”nda bu hafta

Murat Bardakçı’nın hazırlayıp sunduğu “Tarihin Arka Odası”nda bu hafta, Osmanlı Tarihi’nde “Büyü ve büyücülük” konusu ele alınıyor. Programda eski yüzyıllardan kalma büyü malzemeleri ve kitapları gösterilirken, bazı din adamları da büyü kavramını İslamiyet açısından değerlendirecekler.

-Büyü, tarih boyunca ne şekilde bir seyir izledi?

-Nasıl ve niçin yapıldı?

-Büyü meraklısı padişahlar kimlerdi?

-Cifir ne işe yarardı?

-Saray müneccimlerinin asıl görevleri neydi?

Murat Bardakçı’nın tarihin az bilinen ve üzerinde hemen hiç durulmamış konularını ele alacağı Tarihin Arka Odası, (Cuma) bugün saat 20’de Habertürk’te

Tarihçiler, Tarihin Arka Odası'nda

Tarihçiler, Tarihin Arka Odası'nda

Murat Bardakçı, İlber Ortaylı ve Neslişah Evliyazade'nin sunduğu 'Tarihin Arka Odası', tarihin üzerinde hiç durulmamış veya az bilinen konuları ele alıyor.


Programda gündemdeki olaylarla geçmiş arasında bağlantılar kuruluyor ve arşiv belgeleri ile görüntülere dayalı gerçekler dile getiriliyor.

Murat Bardakçı Kimdir

Murat Bardakçı ( 1955)
Murat Bardakçı 1955 yılında İstanbul'da doğdu, ekonomi öğrenimi gördü. Musikiye Dr. Selahattin Tanur'la tanbur ve eser meşkederek başlayan Murat Bardakçı, Tanur'dan "icazet" aldı, Ekrem Karadeniz'le teori, teori tarihi ve ses sistemi üzerine çalıştı, Fahire Fersan ve Vecdi Seyhun'dan yararlandı, ilgi alanını daha sonra musiki tarihine yöneltti. Abdülbaki Gölpınarlı'dan şarkiyat kaynakları ve metodolojisi alanlarında büyük ölçüde faydalandı. Bu arada Türk ve İslam Müziği'nin tarihiyle ilgili kitap, belge, fotoğraf, film ve ses kaydı gibi arşiv malzemesi topladı, geniş bir nota kolleksiyonu oluşturdu.

Murat Bardakçı nın Türk Müziği Tarihi'yle ilgili çok sayıda araştırması yayınlandı.Osmanlı İmparatorluğu 'nun yıkılış dönemine ilişkin araştırmalarıyla bilinir. Sultan Vahdettin üzerine Şahbaba kitabını yazmıştır. 2006 yılında Kanal D'de yayınlana 'Son Osmanlılar' dizisini de Murat Bardakçı yazmıştır.

Murat Bardakçı HAKKINDA YAZILANLAR

Bayanlar, baylar; süper bir zekayla karşı karşıyasınız
SERDAR TURGUT
Hürportreler Hürriyet 2002 İlavesi

Okuyucu bu süper zekanın ve bilgi birikiminin sadece gazetedeki sonuçlarıyla yetinmek zorundadır. Bu yüzden şanssızsınız
aslında. Onun asıl birikimini gösterdiği yer kitapları. Murat ayrıca büyük bir musiki tarihçisi. ‘‘Mavi kanlıların’’ dünyasını da iyi bilir. O dünyada rahat hareket eder, belki de o dünyadandır da bilemiyorum.


Yazarlığın altın kurallarından bir tanesi insanın sadece bildiği konularda yazmasıdır.

Şu anda okumakta olduğunuz yazı egzersizlerinin amacı bu kuralın ihlal edilmesi durumunda neler olacağını ortaya çıkartmak olmalı.

Murat'ı sadece yazılarından tanıyorum. Aynı mekanlarda kısa süreli bir arada bulunmalarımızda birbirimizi fazla tanıma imkanımız olmadı.

Bir insanı ele veren gözleridir. Kafası fazla çalışmayan bir insanı gözlerinden hemen anlarsınız. Bakınız örneğin Tony Blair, George Bush jr., Pierce Brosnan.

Murat'ın gözleri ve gözbebeğindeki hareketlenmeler ise süper bir zekayla karşı karşıya olduğunuzu ortaya koyar.

Okuyucu bu süper zekanın ve bilgi birikiminin sadece gazetedeki sonuçlarıyla yetinmek zorundadır. Bu yüzden şanssızsınız aslında.

Onun asıl birikimini gösterdiği yer kitapları.

Örneğin Vahdettin'in hayatı üzerine kaleme aldığı eser Türk tarih çalışmalarında büyük bir devrim, bir alt üst oluşa yol açabilecek tarihi verileri ortaya çıkarmış durumda.

Abartmıyorum, bulun ‘‘Şahbaba’’yı ve okuyun lütfen.

Neden çok tartışılmaz bu konu? Benim için anlaşılması mümkün olmayan ve galiba da Türkiye'ye özgü bir durum bu.

Murat asıl olarak büyük bir musiki tarihçisi.

Şarkiyat kaynaklarını bulma yöntemlerini, metodolojiyi öğrenme sürecinde Türkiye'nin önde gelen alimleriyle çalıştığını, onlardan öğrendiğini biliyorum.

Bu eğitimi üniversitede veremezler insana, orada öğretilenler ancak o şekilde usta-çırak ilişkisi içinde öğrenilir ve ancak o şekilde usta olunabilir, bunun başka yolu yok.

Murat aynı zamanda ‘‘Mavi kanlıların’’ dünyasını da en iyi bilen insandır.

O dünyada rahat hareket eder, belki de o dünyadandır da bilemiyorum ve yazabildiklerini de bize anlatır.

Eminim ki yazamadıkları yazdıklarından çok daha fazladır.

Tarihin Arka Odasında Bu Hafta

Tarihin Arka Odasında Bu Hafta

Programın bu haftaki konusu, Osmanlı da müneccimler, astronomlar, ebced hesabı, yıldıznameler.

Osmanlı Padişahlarından astronomiye meraklı olanlar.

Tarihin Arka Odası Habertürk Ekranlarında

Ünlü tarihçi ve gazeteci Murat Bardakçı’nın hazırlayıp sunduğu “Tarihin Arka Odası” Habertürk ekranlarında. Murat Bardakçı, Tarihin Arka Odası programında, tarihin üzerinde hiç durulmamış ve az bilinen birbirinden ilginç konuları değişik bir formatta gündeme getirerek tartışıyor.Programda konunun uzmanı olan ama bugüne kadar TV’lere pek çıkmamış konuklar yer alıyor. Tarihin Arka Odası programı her Cuma akşamı saat 20:00’de Habertürk’te…

Tarihin Arka Odası

Günümüzün ileri gelen tarihçisi, Murat Bardakçı’nın hazırlayıp yayınladığı “Tarihin Arka Odası” Habertürk ekranlarında. “Tarihin Arka Odası” adlı programda tarihin üzerinde hiç durulmamış veya az bilinen birbirinden ilginç ve önemli konularını kendine özgü anlatımıyla gündeme getirilip tartışılacak. Politikadan sanata, spordan gizli bilimlere kadar uzanan geniş bir yelpazeye yayılacak olan bu konular sadece Türk ve Osmanlı tarihi ile sınırlı kalmayacak, Avrupa ve dünya tarihinin ilginçlikleri de ekrana gelecek.

Hemen her bölümü tartışmalar yaratıp gündem oluşturacak olan “Tarihin Arka Odası” Habertürk ekranlarında…