Murat Bardakçı, büyük babasının Mason olduğunu söyledi

Tarihçi Murat Bardakçı, büyük babasının Mason olduğunu söyledi. Haber Türk televizyonu’nda Enver Paşa’nın torunu Arzu Enver ile birlikte, Tarihin Arka Odası programında konuşan Murat Bardakçı ilginç açıklamalar yaptı.

Tarihin arka odası Murat Bardakçı
‘BENİM BÜYÜK BABAM MASONDU’
Büyük babasının Mason olduğunu itiraf eden Bardakçı, “Aslında o zamanlar birçok aydın Mason olmak zorunda kalıyordu. Çünkü Abdülhamit her tarafa jurnalci sokuyordu. Abdülhamit’in jurnalci sokamadığı tek yer Mason localarıydı. Aydınlar da rahat rahat konuşmak için Mason oluyorlardı” dedi.
‘İTTİHAT VE TERAKKİ PARTİSİNİN TAMAMINA YAKINI MASONDU’
Bardakçı, Birinci Dünya Savaşı’nda Doğu Cephesi’nde kimi rivayetlere göre 33 kimi rivayetlere göre de 90 bin askerin donarak şehit olmasına sebep olan Enver Paşa ile ilgili olarak da ilginç bir iddia da bulundu. Enver Paşa’nın Mason olmadığını savunan Bardakçı, “Lakin Talat Paşa Masondu. Hatta İttihat ve Terakkicilerin hemen hemen tamamı Masondu” dedi.
(Süleyman Kaya, www.habervaktim.com, 1-2009)

Katerina Baltacı'nın Çadırına Geldimi?

Katerina Baltacı\’nın Çadırına Geldimi?

Hikaye'nin aslı Tarihin Arka Odası'nda anlatıldı

Osmanlı'nın Rusya ile yaptığı Prut Savaşının ardından 'yaşanan' Osmanlı ordusunun komutanı Baltacı Mehmet Paşa ile Rus Çariçesi Katerina'nın ilişkisi bir efsane...


Murat Bardakçı, Pelin Batu ve Erhan Afyoncu tarihteki bu 'efsane'yi Tarihin Arka Odası programında masaya yatırdı.

Erhan Afyoncu anlatıyor:

Baltacı-Katerina ilişkisinin aslı astarı yoktur! Bu 19'uncu yüzyıldan sonra uydurulmuştur. Alman halk şarkılarına bile girmiştir. Yani ne Türk tarihçilerinde ne Rus tarihçilerinde ne de Avusturya kaynaklarında yoktur. O dönemde 'Niye barış anlaşması yapıldı, niye Rus ordusu perişan edilmedi?' diye konuşuluyordu. Ancak o dönemde Katerina'nın çadıra geldiği hikayesi yok. Daha sonra özellikle edebiyatçılar tarafından uydurulmuştur. Baltacı-Katerina diye romanlar var. Ciddi hiçbir tarih kitabı böyle bir şey yazmaz.