Kabe nin İçi

Tarihin arka odasında yayınlanan, Kabe nin içinin görüntüleri.

Bu Hafta Kabe'nin İçinin Resimeri

Tarihin Arka Odasın'nda bu haftanın konusu Kabe. Bu haftaki programda Kabe nin hiç bir yerde yayınlanmayan iç mekanının görüntüleri yayınlanacak. Bu haftaki Tarihin Arka Odasını kaçırmayın.

Yaprak SAYAR - Nihavent Şarkı

Bu haftaki Tarihin Arka Odası'nda Yaprak SAYAR, Erol SAYAN'ın nihavent şarkısı "Hep sen geleceksin diyerek" seslendirdi. Murat BARDAKÇI tamburu ile eşlik ett.

Hep sen geleceksin diyerek,
Boş bıraktım kalbimi.
Aldattın beni zalim,
Hani sevecektin.
Beklettin beni zalim,
Hani gelecektin..

Bu Haftanın Konusu Kabe

Murat Bardakçı nın hazırladığı ve Yaprak Sayar ın şarkıları ile eşlik ettiği Tarihin Arka Odasında bu haftanın konusu Kabe. Cumartesi gecesi kaçırmayın.

Katerina Baltacı nın Çadırına Geldimi

'Hikaye'nin aslı Tarihin Arka Odası'nda anlatıldı

Osmanlı'nın Rusya ile yaptığı Prut Savaşının ardından 'yaşanan' Osmanlı ordusunun komutanı Baltacı Mehmet Paşa ile Rus Çariçesi Katerina'nın ilişkisi bir efsane...

Murat Bardakçı, Pelin Batu ve Erhan Afyoncu tarihteki bu 'efsane'yi Tarihin Arka Odası programında masaya yatırdı.

Erhan Afyoncu anlatıyor:

Baltacı-Katerina ilişkisinin aslı astarı yoktur! Bu 19'uncu yüzyıldan sonra uydurulmuştur. Alman halk şarkılarına bile girmiştir. Yani ne Türk tarihçilerinde ne Rus tarihçilerinde ne de Avusturya kaynaklarında yoktur. O dönemde 'Niye barış anlaşması yapıldı, niye Rus ordusu perişan edilmedi?' diye konuşuluyordu. Ancak o dönemde Katerina'nın çadıra geldiği hikayesi yok. Daha sonra özellikle edebiyatçılar tarafından uydurulmuştur. Baltacı-Katerina diye romanlar var. Ciddi hiçbir tarih kitabı böyle bir şey yazmaz.