Murat Bardakçı Kimdir

Murat Bardakçı ( 1955)
Murat Bardakçı 1955 yılında İstanbul'da doğdu, ekonomi öğrenimi gördü. Musikiye Dr. Selahattin Tanur'la tanbur ve eser meşkederek başlayan Murat Bardakçı, Tanur'dan "icazet" aldı, Ekrem Karadeniz'le teori, teori tarihi ve ses sistemi üzerine çalıştı, Fahire Fersan ve Vecdi Seyhun'dan yararlandı, ilgi alanını daha sonra musiki tarihine yöneltti. Abdülbaki Gölpınarlı'dan şarkiyat kaynakları ve metodolojisi alanlarında büyük ölçüde faydalandı. Bu arada Türk ve İslam Müziği'nin tarihiyle ilgili kitap, belge, fotoğraf, film ve ses kaydı gibi arşiv malzemesi topladı, geniş bir nota kolleksiyonu oluşturdu.

Murat Bardakçı nın Türk Müziği Tarihi'yle ilgili çok sayıda araştırması yayınlandı.Osmanlı İmparatorluğu 'nun yıkılış dönemine ilişkin araştırmalarıyla bilinir. Sultan Vahdettin üzerine Şahbaba kitabını yazmıştır. 2006 yılında Kanal D'de yayınlana 'Son Osmanlılar' dizisini de Murat Bardakçı yazmıştır.

Murat Bardakçı HAKKINDA YAZILANLAR

Bayanlar, baylar; süper bir zekayla karşı karşıyasınız
SERDAR TURGUT
Hürportreler Hürriyet 2002 İlavesi

Okuyucu bu süper zekanın ve bilgi birikiminin sadece gazetedeki sonuçlarıyla yetinmek zorundadır. Bu yüzden şanssızsınız
aslında. Onun asıl birikimini gösterdiği yer kitapları. Murat ayrıca büyük bir musiki tarihçisi. ‘‘Mavi kanlıların’’ dünyasını da iyi bilir. O dünyada rahat hareket eder, belki de o dünyadandır da bilemiyorum.


Yazarlığın altın kurallarından bir tanesi insanın sadece bildiği konularda yazmasıdır.

Şu anda okumakta olduğunuz yazı egzersizlerinin amacı bu kuralın ihlal edilmesi durumunda neler olacağını ortaya çıkartmak olmalı.

Murat'ı sadece yazılarından tanıyorum. Aynı mekanlarda kısa süreli bir arada bulunmalarımızda birbirimizi fazla tanıma imkanımız olmadı.

Bir insanı ele veren gözleridir. Kafası fazla çalışmayan bir insanı gözlerinden hemen anlarsınız. Bakınız örneğin Tony Blair, George Bush jr., Pierce Brosnan.

Murat'ın gözleri ve gözbebeğindeki hareketlenmeler ise süper bir zekayla karşı karşıya olduğunuzu ortaya koyar.

Okuyucu bu süper zekanın ve bilgi birikiminin sadece gazetedeki sonuçlarıyla yetinmek zorundadır. Bu yüzden şanssızsınız aslında.

Onun asıl birikimini gösterdiği yer kitapları.

Örneğin Vahdettin'in hayatı üzerine kaleme aldığı eser Türk tarih çalışmalarında büyük bir devrim, bir alt üst oluşa yol açabilecek tarihi verileri ortaya çıkarmış durumda.

Abartmıyorum, bulun ‘‘Şahbaba’’yı ve okuyun lütfen.

Neden çok tartışılmaz bu konu? Benim için anlaşılması mümkün olmayan ve galiba da Türkiye'ye özgü bir durum bu.

Murat asıl olarak büyük bir musiki tarihçisi.

Şarkiyat kaynaklarını bulma yöntemlerini, metodolojiyi öğrenme sürecinde Türkiye'nin önde gelen alimleriyle çalıştığını, onlardan öğrendiğini biliyorum.

Bu eğitimi üniversitede veremezler insana, orada öğretilenler ancak o şekilde usta-çırak ilişkisi içinde öğrenilir ve ancak o şekilde usta olunabilir, bunun başka yolu yok.

Murat aynı zamanda ‘‘Mavi kanlıların’’ dünyasını da en iyi bilen insandır.

O dünyada rahat hareket eder, belki de o dünyadandır da bilemiyorum ve yazabildiklerini de bize anlatır.

Eminim ki yazamadıkları yazdıklarından çok daha fazladır.

0 Yorum Yap:

Yorum Gönder