Murat Bardakçı, Tarihin Arka Odası'nda cin, büyü ve büyücülük konusunu bugüne dek hiç görmediğiniz örnekleriyle masaya yatırdı.

Her derde deva! Ama sakın denemeyin
Murat Bardakçı, Tarihin Arka Odası'nda cin, büyü ve büyücülük konusunu bugüne dek hiç görmediğiniz örnekleriyle masaya yatırdı. İlahiyatçı Yunus Balcıoğlu da İslamiyetteki yerini anlattı

27.12.2008 13:34

Murat Bardakçı’nın hazırlayıp sunduğu Tarihin Arka Odası’nda bu hafta, Osmanlı Tarihi’nde cin, büyü ve büyücülük konusu ele alındı. Programda eski yüzyıllardan kalma büyü malzemeleri ve kitapları gösterilirken, İlahiyatçı Yunus Balcıoğlu da büyü kavramını İslamiyet açısından değerlendirdi.

İSLAMİYETTE BÜYÜ VAR MI?

Balcıoğlu, İslamiyet büyünün yapılabilir bir şey olduğunu kabul ettiğini ama bunu tesir bakımından değerlendirdiğini söyledi. Balcıoğlu şöyle konuştu: "Büyü kesinlikle haramdır. Kişiyi dinden çıkardığı konusunda İslam ulemasının görüşü vardır. Büyü yapan ve yaptıran kişilerin dinden çıktığı konusunda ittifak vardır."

Balcıoğlu, "Bir Müslüman dünyanın bütün cinleri biraraya gelse kendine kötülük yapamayacağı inancına sahip olmalıdır. Büyünün tutması da Allah'ın izniyledir." dedi.

Murat Bardakçı, Osmanlı arşivlerinden örnekler göstererek padişahlar için bakılan falları ve saray müneccimlerini anlattı. Bardakçı, bugün artık komik sayılabilecek "her derde deva" büyü plakalarından da(tılsımlardan) örnekleri de izleyiciyle paylaştı.

0 Yorum Yap:

Yorum Gönder